U vezi s razgovorom za posao

19. Ne odgovarate na poziv menadžera za zapošljavanje

Ukoliko ste propustili telefonski poziv na razgovor za posao, trebalo bi da odgovorite u roku od jednog radnog dana, iako ste zauzeti. Ako duže budete oklevali, menadžer za zapošljavanje može posumnjati u to da li ste zainteresovani za poziciju.

20. Kasnite na razgovor za posao

kasniposao

Nema izgovora za kašnjenje na razgovor čak iako se desio saobraćajni udes na auto-putu, čak iako ste se izgubili. Biti tačan znači poštovati vreme druge osobe i biti profesionalan. Isplanirajte da stignete u kancelariju pola sata ranije, pa čak i da, ukoliko se nađete u gužvi, i dalje ima šanse da stignete na vreme. Drugim rečima, pronađite mesto na kome možete da sačekate pet do 10 minuta kako ne biste mnogo poranili.

21. Dolazite na razgovor isuviše rano

Kada dođete 20—30 minuta ranije, vršite direktan pritisak na intervjuera da ostavi ono što trenutno radi kako bi se bavio vama. Drugim rečima, intervjuer se može osećati krivim jer zna da vas je pustio da čekate u holu 20—30 minuta. Još gore, možete sresti osobu koja je intervjuisana pre vas koja može da vas izbaci iz „igre”.

22. Loše se rukujete

Dok se prosečnog stiska ruke obično ne sećamo, loše rukovanje, nažalost, pamtimo. Poslednja stvar po kojoj želite da ostanete zapamćeni pri razgovoru za posao jeste da vas pamte kao onog s prstima mlitavim kao rezanci ili kao onog s kleštima umesto ruku.

23. Ne radite „domaći zadatak”

Tačno je da ćete čuti mnogo o kompaniji i poslu za vreme razgovora za posao, ali ne bi trebalo da to bude prvi put da čujete. Ukoliko ne pretražite internet, delovaćete kao da ne marite za poziciju, čime sigurno nećete pridobiti naklonost intervjuera.

Dakle, odvojite neko vreme za pretraživanje informacija, nemojte samo preleteti pogledom veb-sajt kompanije. Potrudite se da zaista razumete njenu misiju, viziju, kulturu i pročitajte nedavne vesti o događajima.

24. Previše govorite

Iako bez sumnje želite da istaknete svoje uspehe i ubedite menadžera za zapošljavanje da ste baš vi najbolji za posao, sigurno ne želite da se intervjuer zapita koliko dugo ćete još pričati bez prestanka (ili da gleda na sat). Intervju je više razgovor nego prezentacija. Pratite nagoveštaje — intervjuerov govor tela. Ako se on (ona) pomera napred-nazad ili pročišćava grlo, vreme je da pređete na sledeće pitanje.

25. Ogovarate bivšeg poslodavca

Bez obzira na to koliko vam je na prethodnom poslu bilo loše, nemojte nikada ogovarati bivšeg poslodavca na intervjuu. Zašto? Zato što će intervjuer pretpostaviti da ćete ogovarati i potencijalnog poslodavca kada budete odlazili iz kompanije. Zadržite neutralan, pozitivan ton, budite usredsređeni na ono što ste naučili iz svakog iskustva, ali i na buduće planove. Ovo naročito važi kada govorite o tome zašto odlazite.

26. Niste uzbuđeni zato što ste tu

Evo male tajne o intervjuerima: razgovori s kandidatom za kandidatom nisu baš najbolji deo njihovog posla. Dakle, ako možete da učinite proces malo zabavnijim ili uzbudljivijim sa malo glume da ste srećni što ste tamo, učinićete sebi veliku uslugu. Ovo se posebno odnosi na telefonske razgovore, jer govor tela i izraze lica nije moguće preneti. Zato je neophodno da iskažete malo ushićenosti u glasu.

27. Previše ste opušteni

To je u redu, ali pokušajte da ne preterate. Ne pitajte da li možete da stavite telefon na punjenje za vreme razgovora i ne pričajte da ponekad koristite „lake droge”, jer nećete dobiti posao.

28. Nemate nijedno pitanje za intervjuera

Zaista ne postoji ništa gore nego kada intervjuer pita kandidata da li ima nekih pitanja o poslu i čuje samo muvu u kancelariji. Skoro je isto tako loše kad neko postavi opšte pitanje na koje je već odgovoreno tokom intervjua.

Nakon razgovora za posao

29. Ne šaljete zahvalnicu

Ukoliko smatrate da ne treba da pošaljete ovakav mejl, samo pomislite na kandidate koji su to već uradili. Istakli biste se — ali ne na lep način. Imaćete više štete nego koristi ukoliko napravite neke od navedenih grešaka.

30. Šaljete zahvalnicu nedelju dana kasnije

post-interview

Mejl zahvalnosti ima najviše efekta kada ga pošaljete odmah ili barem u roku od 48 sati nakon razgovora. Sigurno ne želite da ostavite utisak da ste samo blago zainteresovani za poziciju, zato ga odmah pošaljite. Kao što izreka kaže, dela govore više od reči.

31. Šaljete uopšteni mejl

Možda mislite da je pretraga i slanje šablonskih poruka bolje nego da ne pošaljete ništa, međutim, niste u pravu. Menadžeri za zapošljavanje su srećni kada pronađu odlične kandidate za posao. Takođe, slanje dosadne zahvalnice na neodređenu adresu može pokvariti sliku o vama.

32. Šaljete neprikladan mejl

Pošto još niste dobili posao, nemojte biti previše drugarski nastrojeni u poruci. Bez obzira na to koliko ste sigurni da ste bili odlični na razgovoru, najbolje je da sačuvate profesionalnost za vreme procesa selekcije. (To znači da ne koristite nadimke, sarkazam, niti žargon).

33. Šaljete isti mejl svim intervjuerima

Znamo da mislite da je tako efikasnije. Međutim, intervjueri ponekad prosleđuju jedni drugima mejlove zahvalnica kandidata tako da će biti očigledno da ste samo iskopirali jednu istu poruku.

34. Pratite intervjuere na društvenim mrežama

To što ste pronašli menadžera za zapošljavanje s kojim ste malopre razgovarali na društvenoj mreži pokazuje da umete da koristite ovaj medij. Međutim, to je prilično bezlično, miriše na dodvoravanje i, iskreno, čini da delujete pomalo lenji. Umesto toga, uložite svoju energiju u to da napišete prikladan mejl.

35. Pišete samo o sebi

Ako ste na razgovoru zaboravili da napomenete da ste jednom prilikom uradili nešto što je izuzetno važno za posao na koji se trenutno prijavljujete, možete to ukratko opisati, ali nemojte pretvoriti svoj mejl zahvalnosti u nastavak razgovora za posao. Zahvalnice ne bi trebalo da budu duge, tako da nemate mnogo prostora za još jednu priču. Ako to baš morate da uradite, učinite to ukratko.