Za posetioce

Pripremite se uz pomoć ovih saveta i osvojite pažnju poslodavaca

Glavna razlika između sajmova zapošljavanja i drugih sajmova je u tome što se na sajmovima zapošljavanja ne predstavljaju samo izlagači, već i posetioci. Niko ne dolazi na sajam zapošljavanja da razgleda prisutne izlagače. Ako slučajno to i radi – promašio je poentu. Vi ne dolazite da vidite druge, vi dolazite da biste bili viđeni, i morate se potruditi oko toga.

Sajam zapošljavanja je za kompanije idealna prilika ne samo da pronađu pravi kadar za sebe, nego i da se predstave u najboljem svetlu, da istaknu kvalitete koje vrednuju, ojačaju svoj brend, zauzmu prestižno mesto, ali i da saznaju nešto više o sebi kroz interesovanja i pitanja posetilaca.

Intervju ljudi

Vi ste tu sa sasvim drugim ciljem, ciljem da uspostavite prave kontakte i iskoristite mogućnost da se predstavite kompanijama do kojih možda ne biste mogli doći na drugi način. Ali sa tim ciljem su došli i svi ostali. Zato je potrebno da se istaknete, a to ćete najbolje uraditi tako što ćete se pripremiti za sajam zapošljavanja na pravi način.

Nadamo se da će vam ovi saveti u tome pomoći.

  1. Razmišljajte o odlasku na sajam zapošljavanja kao o odlasku na prvi intervju za posao. Sajam zapošljavanja je upravo to. I predstavnici kompanija ga tako doživljavaju. Od prvog utiska koji ostavite na sajmu, zavisiće da li ćete biti pozvani na sledeći razgovor.
  2. Obucite se u skladu sa tim: poslovno i uredno. Od toga u najvećoj meri zavisi prvi utisak mogućeg poslodavca. Takođe, pobrinite se i oko ostalih stvari koje su bitne i za klasičan razgovor za posao: nastupite samouvereno, ozbiljno, ali ne previše stegnuto, čvrsto se rukujte i održavajte kontakt očima.
  3. Upoznajte se sa izlagačima. Pre početka sajma možete lako doći do spiska izlagača. Razmislite o tome kod koga biste želeli da se zaposlite i ko bi vam mogao dati šansu. Zatim saznajte što više o toj kompaniji, o otvorenim pozicijama u njoj i o kvalitetima koje od kandidata očekuju.
  4. Dođite na sajam sa odštampanim biografijama. Napravite jednu verziju koja će biti univerzalna, koju ćete ostaviti u bazi podataka ili je dati tokom neplaniranog razgovora sa predstavnikom neke kompanije. Ukoliko ste unapred odabrali kod kojih ćete kompanija najpre pokušati, ne propustite priliku da za njih napravite prilagođene verzije biografija koje najbolje odgovaraju poziciji za koju konkurišete.
  5. Pripremite odgovore na najčešća pitanja. Iako ste to radili mnogo puta do sada, uradite još jednom. Uvek možete bolje, i što više vežbate, bićete samouvereniji i pripremljeniji.
  6. Pripremite i svoja pitanja za predstavnike kompanija. Ona nisu samo dozvoljena, već se i naročito cene. Naravno, ukoliko su to ona prava. Potrudite se da ne postavljate pitanja na koja ste odgovore mogli pronaći na zvaničnom sajtu kompanije. Pokažite da ste odlično informisani i da ste pronašli pravo pitanje. Takva vrsta proaktivnosti će biti visoko vrednovana.
  7. Savršeno pripremite svoj govor. Imaćete samo nekoliko minuta da se predstavite. Zato vežbajte svoje predstavljanje, dok vam se jezik ne umori. Tako ćete nastupiti sa manje treme i lakše ćete se snaći sa eventualnim potpitanjima. Međutim, pazite da ne zvučite kao automat, kao da pričate neku tuđu priču. Neka vaš govor tela i sigurnost u glasu stoje iza vaših reči.

Očekujemo vas i želimo vam mnogo sreće.