Neki preporučuju da se piše sve što ste radili tokom života, pa onda ipak kažu – nemojte pisati baš sve. Bilo kako bilo, podsetićemo vas na standardne savete u sastavljanju CV-ja, i navešćemo primere sa kojima se susreću zaposleni koji rade selekciju kandidata za posao, kao i najčešće greške koje kandidati prave pri izradi radne biografije.

savetiPravopis – CV zaista treba da bude napisan bez gramatičkih i pravopisnih grešaka. Zamislite da vi dobijete dokument koji treba da predstavi jednu osobu, a pun je grešaka – šta biste pomislili o takvoj osobi? Koliko je zaista zainteresovana za posao za koji konkuriše? Naravno da niko neće zameriti ako imate jednu grešku u pisanju koja se omakla, zato je najbolje da povremeno proverite CV, kako biste ujedno ispravili greške, ako ih imate. Vodite računa o pisanju datuma, navodnicima, znacima interpunkcije. Čak se i na osnovu izostavljanja velikih slova i znakova interpunkcije može zaključiti kolika je vaša (ne)zainteresovanost za pisanje radne biografije, pa i za traženje posla.

Budite konkretni – Nemojte dopustiti da vaš CV bude uopštena priča. Ako imate šta da kažete o sebi, učinite to što konkretnije, jer ćete se upravo tako izdvojiti od ostalih kandidata. Nemojte širiti priču o svemu što ste raditi tokom fakulteta, članstvima u organizacijama i pisati preopširne opise posla. Nema potrebe da vaš CV bude duži od dve strane – to je dovoljno da predstavite sebe i svoje radno iskustvo. Svakako ćete detaljnije govoriti o sebi na intervjuu, ukoliko prođete preliminarnu selekciju. Dešava se da kandidati pošalju CV od 6–7 strana, još pošalju i motivaciono pismo od dve strane i pisma preporuke na jednoj ili dve strane, što znači da bi razmatranje ove prijave podrazumevalo čitanje 10 strana!

Preglednost i strukturiranost – Dobro strukturiran CV ukazuje na organizovanu osobu. Celine treba da budu jasno odvojene i da je prilikom prvog pogleda na dokument jasno gde se šta nalazi. Redosled informacija mora da bude logičan, pri čemu je najbitnije ređati informacije po značaju – i to ne po značaju koji imaju za vas, nego prema značaju koji mogu da imaju za kompaniju na čiji konkurs se javljate. Struktura ili vrsta biografije mora odgovarati vrsti koju vaš budući poslodavac očekuje. Ukoliko konkurišete za posao na kome su bitne određene veštine i znanja, a vi ta znanja i veštine imate, istaknite ih i navedite u prvi plan. Takođe, možete uključiti i boje, ukoliko ne želite da sve bude crno-belo, samo nemojte preterivati, jer CV ne treba da bude šaren. Kreativnost jeste za pohvalu, ali CV treba da bude vaša poslovna lična karta, kojom se predstavljate vašem potencijalnom budućem poslodavcu.

thums up

Hronologija – Informacije treba ređati hronološki. Prva stavka u nekoj kategoriji treba da bude od najskorijeg datuma. Ovde kandidati najčešće prave greške i prvo navode poslove koje su radili tokom svoje karijere, a u stvari bi trebalo početi od poslednjih poslova. Isto važi i za obrazovanje, prva stavka treba da bude škola koju trenutno pohađate. Onda treba nizati stavke jednu ispod druge od najskorije do najdavnije. Recimo, ukoliko ste završili fakultet, prvo navodite fakultet, pa tek onda srednju školu. Osnovnu školu nije potrebno navoditi.

Personalizovanost – Nemojte jedan isti CV slati na sve konkurse. CV treba da se prilagođava svakom aktuelnom konkursu, kako biste u njemu istakli baš ono što će vam na tom konkursu obezbediti prolaznost. Na primer, kada se prijavljujete na konkurs za stručnjaka u marketinškoj agenciji, vaše iskustvo u istraživanju javnog mnjenja će verovatno biti od značaja i treba da ga istaknete. Međutim, ako konkurišete za mesto računovođe, pomenuto iskustvo spomenite, ali ga nemojte posebno isticati.

Selektivni pristup – Izvršite klasifikaciju i selekciju važnih i manje važnih podataka. Nepotrebnim informacijama nije mesto u CV-ju. Na primer, vaša privatnost ili razlog prestanka prethodnog radnog odnosa. Takođe, nije potrebno navoditi da li ste pušač, antialkoholičar i slično (da, i to pišu neki kandidati).

Nedostatak radnog iskustva – Težište vašeg CV-ja treba da bude na sekcijama o profilu i obrazovanju. Predstavite profil osobe koja umesto iskustva nudi mogućnost rada pod težim uslovima, mogućnost putovanja, fleksibilnost, želju za usavršavanjem. U delu o obrazovanju detaljno predstavite sve informacije koje opisuju vaš obrazovni razvoj i usavršavanje. Možete predstaviti razne aktivnosti tokom obrazovanja koje se mogu tumačiti kao neki vid iskustva.

yes noBrojna privremena zaposlenja i rad u raznim strukama – Navode na zaključak da se ni u ovoj firmi nećete mnogo zadržati ili da nemate definisan fokus karijere. Problem ćete rešiti tako što neka zaposlenja nećete navesti, i to naročito ona koja nisu u skladu sa pozicijom na koju konkurišete. Obavezno izjavite da vam je najvažniji profesionalni cilj dugoročno zaposlenje, kao i da imate sposobnost brzog prilagođavanja, da volite rad sa ljudima i izazove posla.

Slika – Kandidati u svojim biografijama šalju razne slike koje nisu prikladne za jedan CV. Dame, nemojte slati sliku sa previše šminke, ako ste neočešljani, sa napućenim ustima, velikim dekolteom. Kao što znate – slika govori više od 1000 reči, pa tako i u ovom slučaju poslodavac može na osnovu neadekvatne slike da stekne loš utisak o vama i da odbaci vašu prijavu za posao. Ukoliko ste muškarac, ne morate se slikati u odelu, samo budite pristojni i slobodno se nasmejte na slici.

Tekst preuzet sa: www.razvoj-karijere.com.